Hvordan bruger man bagestål til pizza? (På grill & i ovn)

Vidste du, at specielt den napolitanske pizza har behov for eksplosiv varme? Et bagestål kan indeholde langt mere energi (varme) end en bagesten og kan derfor give en helt anden eksplosiv varme og afbagning af pizza, brød, bøffer, grøntsager o.lign. Bliv klogere på hvordan du bruger bagestål til pizza og hvordan både ovn og grill bør indstilles.

Af Pizza-entusiast
Indholdet er opdateret fredag d. 28. maj 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 5. maj 2021.

Du kan bruge bagestål til pizza i både ovn og på grill. Undgå direkte varme på grillen og skru ellers helt op for ovnen. Du kan med fordel lege med ovnens grillfunktion, når du bliver mere bekendt med afbagning af pizza på bagestål.

Hvordan bruger man bagestål til pizza, bagværk o.lign.?

Et tilbagevendende spørgsmål, der ofte fremføres i diverse Facebook grupper -+ hvordan bruger man et bagestål?

Du kender måske allerede til en bagesten og har måske en sådan i hjemmet? Selve funktionen af et bagestål minder meget om stenens.

Hvad er et bagestål?

Et bagestål er en plade i stål, der holder ekstra godt på varmen og kan give en perfekt afbagning af bagværk, pizza o.lign.

Et bagestål minder meget om en bagesten, men stenen ofte er fremstillet i granit eller kalksten. En bagesten kan flække ved for høj varme - det kan et bagestål ikke.

Bagestålet er godt til at holde på varmen og kan nedbringe bagetiden gevaldigt.

Med et bagestål i hjemmet får du mange spændende muligheder for tilberedning af madvarer. Du vil få den bedste sprøde pizzabund, skønt afbagt bagværk og mulighed for en dejlig stegeskorpe på bøfferne

Du kan både bruge bagestålet på grillen og i ovnen.

Hvordan bruger man bagestål i ovnen?

Den nok mest åbenlyse brug af et bagestål er i ovnen. Det er ligeså her, at du formentlig kan opnå den højeste varme i stålpladen.

Når det kommer til brødbagning på bagestål, så kan du med fordel lægge stålet på en rist i ovnen, og placere en bradepande med vand i nederst i ovnen.

Du kan med fordel fugte et håndklæde og lægge det på bagestålets overflade, som alternativ til bradepanden med vand i. Det vil frigive en masse fugt og give en god damp inde i ovnen. Brug dog en tang til at tage håndklædet ud, da det selvsagt er meget varmt og dampende!

Du kan med fordel placere dit bagværk på et stykke bagepapir med rigelig mel, så du let kan skubbe bagværket af på bagestålet, uden at punktere det. Bagepapiret bør være uden blegemidler, da det ved varmepåvirkning kan frigive stoffer til maden. Det er ikke ønskeligt...

Vil du lave pizza på bagestål, så kan temperaturen næsten ikke blive høj nok. Det er specielt de napolitanske pizzaer, der vil sætte pris på en eksplosiv varme og afbagning.

Til pizzabagning bør du placere bagestålet på en rist højt oppe i ovnen, så du fanger pizzaen i et lille område af ovnen.

Når du har lavet pizza på bagestål et par gange, så kan du eksperimentere med at tænde ovnens grill samtidig. Det kan give et helt nyt niveau til din pizzabagning.

Bliver ens pizza udsat for en eksplosiv og ekstrem varme under afbagning vil den få de karakteristiske mørke pletter på skorpens kant. Præcis som man kender det fra en pizzaovn.

Hvilken pizzaspade skal jeg bruge på bagestål?

Den bedste pizzaspade til bagestål vil være en fremstillet i træ, men en metalplade er også en fin mulighed. Det handler i bund og grund om, at man skal have rigelig med mel på sin pizzaspade, så pizzabunden nemt kan slippe og ikke hænger fast.

Hvordan bruger man bagestål på grillen?

Når det kommer til brug af bagestål i grill, så bør man være opmærksom på, at bagestålet ikke får får en direkte varmepåvirkning.

Får bagestålet en direkte varmepåvirkning på f.eks. en gasgrill, så vil det overfladen virke som en stegepande. Både pizza og bagværk vil blive sort i bunden og ikke mage specielt godt.

Hvordan tilsikrer man indirekte varme af bagestålet, læs her:

  1. Sluk det inderste blus - På de fleste gasgrill kan man tænde op til flere forskellige blus af gangen og dermed justere varmen på grillpladen. Du kan derfor nøjes med at tænde for det yderste blus og lade det inderste forblive slukket.
  2. Find et par mursten (eller en bagesten) - Læg et par mursten under bagestålet, så det ikke får den direkte varme fra grillen. Pizzaen vil uden tvivl komme tættere på lågets underside, og dermed få gavn af den reflekterende varme, der kommer ned fra oversiden af grillen. Du kan også bruge din gamle bagesten.

Kan man bruge bagestål til at stege bøffer?

Ja, du kan meget vel bruge bagestål til at stege bøffer, og du får en fantastisk stegeskorpe!

Når det kommer til stegning af bøffer på bagestål, så kan det jo (næsten), som med pizza, ej heller blive for varmt.

Modsat brød og pizzabunde, der forkuller ved direkte varmepåvirkning af bagestålet, så må man nok sande, at bøffer bliver bedst med fuld fart på bagestålet.

Så vil du stege bøffer på bagestål på grillen, så tænd endelig op for alle blus.

Bagestålet er en god stegepande, da den kan indeholde utrolig meget energi (varme), og dermed vil både bøffer og grøntsager blive perfekte. Du får kort fortalt mere sprøde og saftige bøffer og grøntsager.

5 ofte stillede spørgsmål til afbagning af pizza på bagestål

Ja, du kan godt bruge bagestål på grill. Vil du bage brød eller lave pizza på grill, så bør du kun tænde for de yderste blus på grillen. Vil du derimod stege bøffer, så tænd blot for alle blus.

Ja, du kan fint bruge bagestål i ovnen. Læg bagestålet på en rist placer denne i ovnen. Skru godt op for varmen og lad ovnens varme opvarme pladen i ca. 45 minutter. Så er den klar til brug.

Du kan nemt lave pizza på bagestål. Placer bagestålet på en rist i den øverste halvdel af ovnen, skru godt op for varmen og vent ca. 45 minutter inden du sætter pizzaen ind.

Bagestål skal opvarme i ca. 45 min i ovnen inden det er klar til brug.

På bagestål kan du bruge både en pizzaspade i træ, men også i metal. Det vigtigste er, at du har rigelig med mel på spaden, så din pizza eller bagværk let slipper og glider af på bagestålet.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5