De 4 bedste pizza-tips fra pizzabageren

Du har formentlig allerede forsøgt dig med en pizzadej du fandt i kogebogen fra Karolines Køkken eller også har du fundet en god en online - måske endda på YouTube? En god pizzabund er selvfølgelig alfa og omega for en god hjemmelavet pizza… Du får dog her muligheden for at udvide din erfaring og færdigheder indenfor pizzabagning med mine fire tips!

Af Pizzabager
Indholdet er opdateret tirsdag d. 27. april 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 21. april 2021.

Den perfekte pizza kræver en god bund, samt…

... en god basisviden om hvordan man giver sin ellers gode pizzadej det perfekte udgangspunkt for at blive til en dejlig, hjemmelavet og veltilberedt pizza.

Du har formentlig allerede styr på en god pizzaspade, måske med huller i? Du har nok også en god pizzaovn og din pizzaskærer er knivskarp? Du er god på vej!

Læs mine fire pizza tips nedenfor og bliv (endnu) klogere på hvorfor du skal spare på din pizzatopping, komme mel på spaden samt to andre hemmeligheder:

1. Drys lidt mel på pizzaspaden

Hvad end du har kræset for pizzadejen og skabt den perfekte konsistens eller den lige er til den klæbrige side, så er der risiko for, at den klister og hænger fast i din pizzaspade.

Strø mel på din pizzaspade og tør det overskydende af med køkkenrulle eller bank spaden forsigtigt vertikalt ned i bordet, så den overskydende mel falder af.

Du kan med fordel købe en pizzaspade i metal med huller i. Hullerne giver dejen en mindre kontaktflade med spaden og dermed mindre chance for at hænge fast. Dertil falder den overskydende mel ned mellem hullerne.

Ekstra mel på spaden er et godt tip, men overdriv det ikke. Bruger du hvedemel, f.eks. Caputo mel, så kan du risikere, at det brænder i pizzaovnen og giver en brændt og bitter smag til din pizza.

Et godt tip vil være, at du bruger majsmel i stedet for hvedemel, som ekstra drys på spanden. Majsmel kan tåle væsentligt højere temperaturer og du vil derfor ikke opleve brændt mel på din pizzasten eller på dit bagestål.

2. Spar på din pizzatopping og lad der være en god kant

Vidste du, at pizza oprindeligt set er en fattigmandsspise og at man derfor ikke havde en sparsom topping?

I dag er pizza langt fra en fattigmandsspise. Pizza er blevet gourmet og hype blandt entusiaster og i alle samfundslag. Vi elsker pizza som aldrig før og vi går sjældent ned på topping.

Tanken om, at less is more - gør sig så absolut også gældende når det kommer til pizza!

Kommer du for meget topping på din pizza, så vil du risikere, at den bliver slatten og blød. Sagt med andre ord, så kan den ekstra topping ikke nå at blive færdig, førend den har fået rigeligt med varme og må tages ud.

Det samme gør sig gældende hvis du bruger frisk mozzarella på din pizza eller grøntsager for den sags skyld. Når ost, grøntsager el.lign. kommer i ovnen afgiver de store mængder væde. Det vil ligeså ende ud i en blød pizzabund og kant.

Prøv dig frem og find en god balancegang mellem fyld og størrelse på din pizzabund, så det fungerer i netop din opsætning.

Husk også en god bred pizzakant uden fyld, så kanten kan hæve og løfte sig til en dejlig sprød skorpe.

Kanten bør i min optik være minimum 1 cm.

3. Dres din pizza på spaden

Jeg tager dette tip med, men træd varsomt med brugen heraf. Har du inviteret på pizza og har du en garvet pizzabager i lokalet, så vil dette tip formentlig blive anset, som værende at spille med børnebander i bowling...

Dresser man sin pizza på pizzaspaden, slipper man selvfølgelig for, at skulle fange pizzaen på bordet, men den skal stadigvæk skubbes af og ind i ovnen.

De gør dog den første del nemmere og pizzaen bevarer da ligeledes også sin form og topping.

Man skal dog alligevel være sikker på, at pizzaen ikke hænger fast på spaden. Se tip nummer 1 - drys spaden med lidt mel inden du lægger den udrullede dej herpå og dresser den.

4. Bag pizza ved en konstant og høj temperatur

De bedste pizzaovne kan varmes op til 400 - 500 grader. Det gør sig bl.a. gældende for Ooni ovnene, der kommer helt her op på 10 - 15 minutter.

Den ægte napolitanske pizza kræver høj og konstant temperatur, så kanten får sin karakteristiske hævning.

En god ovn med høj temperatur giver et ensartet resultat.

Konklusion

Er du nybegynder til pizzabagning, så vil mine tips ovenfor formentlig være helt perfekte og lærerige.

Du vil dog nok hurtigt få dannet dig dine egne erfaringer og tanker omkring hvordan man laver en god hjemmelavet pizza. Send dem endelig til os, så vil de ,med stor sandsynlighed blive tilføjet artiklen.

Bedøm denne artikel
17 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5