Vin og pizza, sådan finder du den bedste vin (Simpel guide)

Lægger du masser af energi og kærlighed i at fremstille lækre, hjemmelavede pizzaer og bage dem til perfektion i din egen pizzaovn? Så fortjener både du og din pizza et et glas vin, der komplementerer dit måltid på allerbedste vis. Læs med og bliv klogere på, hvordan du finder den helt rigtige vin til din pizza.

Af Vinentusiast
Indholdet er opdateret tirsdag d. 8. juni 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 18. maj 2021.

Match din pizza med den perfekte vin - det er ikke så svært som du tror

Når du først har læst, hvor let det egentlig er at finde lige den slags vin, der passer til din pizza, vil du blive overrasket.

Der er nødvendigvis ikke tale om dyre og fine vine, som du skal til specialbutikker for at finde eller købe hjem fra andre lande. Her er der nemlig tale om en helt anden indgangsvinkel til vin, end du er vant til.

Det betyder at du reelt kan minimere eller endda helt fjerne fejlkøb eller prøvekøb, fordi du ved nøjagtig, hvad du skal kigge efter.

3 gode råd, når du skal finde de bedste vine til din pizza

  1. Kend dine smagsløg - jo bedre du kan definere de smagsvarianter, som du bedst kan lide på din pizza, des lettere finder du den helt rette pizzavin.
  2. Genkend din vin på druen - I stedet for at fare byen rundt efter en speciel etikette eller et navn på den vin, du skal bruge. Tjek druen på din vin og køb en vin på den samme drue. Eccolo qua!
  3. Drik din pizzavin afkølet - specielt rødvinsdrikkere har tendens til at drikke vinen varm. Når du drikker rødvin til din pizza, kan det faktisk være en super positiv oplevelse at afkøle vinen nogle grader. Den behøver ikke være lige så afkølet som hvidvin og rosé, men koldere end du normalt ville drikke den.

Vinen skal ikke dominere men komplementere din pizza

Der er forskel på at nyde et glas vin for hyggens skyld og nyde et glas vin sammen med dit måltid.

Drikker du vinen alene, så får du glæden af alle de smagsindtryk og noter, som vinen har at byde på. Når du drikker den samme vin til din pizza, vil smagen være præget af både vinen og pizzaen.

Det kan være en det blandet fornøjelse eller det kan være en ren fornøjelse. Vælger du en vin, der passer til din pizza, har du meget større chance for, at dit måltid bliver en ren fornøjelse.

En pizzavin skal bringe det bedste frem i din pizza. Den skal ikke dominere hele måltidet, men komplementere, så alle smagsindtryk kommer til deres ret. Så bliver måltidet helt sikkert en ren fornøjelse!

Rødvin, hvidvin eller rosé - hvilken slags vin er bedst til pizza?

Italienerne drikker rødvin (eller øl) til pizza og de fleste danskere drikker også rødvin til pizza. Men hvad gør man så lige, hvis ikke man bryder sig om eller ikke kan tåle rødvin?

Det er godt nyt, for du kan sagtens drikke både hvid og rosé til din pizza. Faktisk smager nogle pizzaer bedre med en hvidvin. Det gør sig for eksempel gældende for en Pizza Bianco - altså en pizza med en hvid sauce i stedet for en tomatsauce.

Garvesyre i vin - det skal du være opmærksom på

Ingen rødvin uden garvesyre - eller tanniner som det også kaldes. Tanninerne sidder i drueskallen og er med til, at de røde vine kan udvikle sig i flasken. Der er stor forskel på indholdet af tanniner i de forskellige druer og dermed også forskel på indholdet af syre i den færdige vin.

Nogle smage har brug for meget syre, mens andre har brug for lidt eller ingen syre. Det samme gør sig gældende for pizzaer.

Til sammenligning indeholder hvidvin kun lidt garvesyre - mange hvide vine indeholder slet ikke garvesyre. Det skyldes for det første, at mængden af tanniner i den lyse drues skal er lavere og for det andet, at drueskallen slet ikke er med i hvidvinens gæringsproces.

Ingredienserne i din pizza kan være afgørende for dit valg af vin

De toppings du putter på din pizza, kan have afgørende betydning for, om du har succes med valg af din vin. Jo flere smage der er, des vanskeligere kan det være at ramme helt rigtigt med vinen.

Er du glad for en pizza med lækre svampe og har købt en vin, der burde passe til den - uden helt at være super god. Så kan det være at du har tilsat noget til din svampepizza, som har en mere dominerende smag end svampene. Det kunne være rucolasalat eller friske krydderurter.

Bitre smage på din pizza, for eksempel rucola, friske urter eller andet, bliver hurtigt den primære smag på din pizza. Justér derfor dit valg af vin.

Du kan få det helt forkromede overblik i næste afsnit. Der får du nemlig et godt bud på de druer, der passer bedst til de smage, som du gerne vil have på din pizza.

Køb din vin til pizza efter druen - det er nemt og ligetil

I stedet for at handle vin efter etiket og navn - hvilket ofte betyder at vi kommer til at hænge fast i de samme vine, om og om igen. Så kan du handle vin efter druesorten, en meget nemmere og friere måde at finde gode vine til dine pizzaer.

Her får du en oversigt over de 6 mest populære italienske pizzaer med hver deres kendetegn og smag. Samtidig får du de bedst bud på druetype i henholdsvis rødvin, hvidvin og rosévin.

Af ren respekt for pizzaens italienske rødder, har vi valgt lutter italienske druer - så er du også sikret en fuldkommen italiensk oplevelse.

Pizza Margherita (mozzarella og ost)

Til den helt enkle Margherita, bestående af tomatsauce og mozzarella, kan du med fordel anvende disse druer, der passer perfekt til den fede ost:

  • Rødvin: Barbera
  • Hvidvin: Sangiovese, Barbera Bianca
  • Rosévin: Sangiovese

Pizza Prosciutto (røget skinke)

Til de røgede smage kan du finde fine druesorter, der komplementerer den fremtrædende røgsmag på flotteste vis:

  • Rødvin: Sangiovese, Brunello, Nebbiolo
  • Hvidvin: Friulano, Pinot Grigio
  • Rosévin: Sangiovese, Lambrusco

Pizza Diavola / Pepperoni (stærk / krydret)

Chili, stærk paprika og pølse er for mange en lækkerbisken. Server vine med disse druer, der virkelig kan give god symmetri til den stærke pizza:

  • Rødvin: Primitivo, Sagrantino, Grenache
  • Hvidvin: Pinot Grigio, Trebbiano, Chardonnay
  • Rosévin: Pinot Noir Rosé

Tung, krydret og lagret er et godt valg til din stærke pizza.

Pizza Quattro Formaggi (oste med smag)

Denne pizza indeholder 4 forskellige oste - mozzarella, ricotta, parmesan og gorgonzola. Den fede og let saltede pizza passer flot sammen med disse druer:

  • Rødvin: Sangiovese
  • Hvidvin: Trebbiano, Friulano
  • Rosévin: Sangiovese

Pizza Funghi (svampe)

Pizza med svampe, som ikke lige nødvendigvis behøver være champignons. Ofte bruges der porcini, portobello og karljohan svampe.

  • Rødvin: Nebbiolo
  • Hvidvin: Arneis (Barolo Bianco)
  • Rosévin: Sangiovese

Tilføjer du rucola på toppen af denne pizza, kan du med fordel vælge en godt krydret drue.

Pizza Napolitana (saltede ansjoser)

Her er tale om en pizza, der virkelig deler vandene, for enten elsker man den lille salte ansjos eller så hader man den. Hvis du er på kærligheds holdet, så kan du blive endnu gladere med disse druer:

  • Rødvin: Dolcetto, Nero D’avola, Frappato
  • Hvidvin: Sangiovese, Friulano
  • Rosévin: Nero D’avola, Sangiovese

Pizza Bianco (uden tomatsauce)

Den hvide pizza er helt uden tomat. Den laves med både milde og delikate toppings (kartoffel, artiskok) og med mere markante toppings (trøffel, friske krydderurter). Prøv dig frem med de forskellige druer i forhold til dine toppings.

  • Rødvin: Barbera
  • Hvidvin: Vermentino, Verdicchio, Barbera Bianca
  • Rosévin: Vermentino

En tung og lagret rødvin kan tage al smagen fra en delikat hvid pizza med lette smagsnoter.

Hvad så med ananas, kebab, kylling og alt det andet (ukurante) topping?

Guiden her er lavet med udgangspunkt i de originale, italienske pizzaer og toppings. Som i øvrigt er forbavsende sparsom, i forhold til den mængde topping, som vi er vant til her i landet.

Prøv dig frem ved at anvende de druer, der passer bedst til en sammenlignelig italiensk pizza.

Gør dine yndlingssmage det svært at vælge den rette drue? Vælg en Barbera drue - det er den helt originale pizzavin og stadig mange italieneres favorit til alle slags italienske pizzaer.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Tobias

Tobias er en ægte vinentusiast, der fra tid til anden vælger vin ud fra etikettens design og dermed kaster sig ud i nye vin-oplevelser. Han har en forkærlighed for franske rosevine, men er ikke spor snobbet ud i vin. Hans anbefaling til nye vin-oplevelser rimer på smagekasser!

Her giver vi dig svar på de 5 spørgsmål om pizzavin, som vi oftest er blevet spurgt om

Her får du svar på en håndfuld spørgsmål, som er blevet stillet mange gange. Svarene kan måske også hjælpe dig til at blive klogere på nogle ting på området.

5 ofte stillede spørgsmål til valg af pizza til vin

Jo, det er muligt at vælge en ganske sikker all-round rødvin til din pizza. Druen hedder Barbera og har førhen fungeret som den primære pizzavin i Italien. Prøv dig frem i forhold til årgang og lagring- så finder du hurtigt din favorit.

Du kan drikke både hvidvin og rosévin til din pizza. Ovenfor kan du se lige de druetyper, der passer til de forskellige italienske pizzaer.

En pizza med friske skaldyr - Frutti de Mare - smager allerbedst med hvidvin til. Vælg for eksempel en Verdicchio eller en Barbera Bianca.

Hvis du skal finde en vin, der passer til ananas, kan du med fordel prøve en mousserende vin. Det kan være virkelig svært at matche den stringente, sur-søde smag med en almindelig vin. Bobler virker som den bedste løsning. Prøv for eksempel en lambrusco, som både findes i rød, hvid og rosé.

Du kan vælge den sikre øl-løsning med en helt almindelig pilsner. Du kan også eksperimentere lidt med nogle af de mange forskellige øltyper, hvor den gennemtrængende bitterhed ikke er så udtalt. Og vid at du bestemt ikke er alene - mange italienere drikker også øl til deres pizza.

Bedøm denne artikel
29 stemmer, gennemsnit: 4.9 / 5